Napvitorla jellemzői

Napvitorla típusok víz- és napállóságaA napvitorla a déli féltekéről (Ausztrália, Új-Zéland) származik, ahol a már a olyan erős a nap UV sugárzása, hogy árnyékolók és napozókrémek használata nélkül órák alatt leégnek a strandolók, szabadban tartózkodó emberek. A különböző napvitorla típusok ezért olyan irányban fejlődtek, hogy gyorsan fel lehessen szerelni, akár könnyen mobilizálhatóak legyenek, mindamellett fokozottan álljanak ellen a viharos szélnek, jól viselje az UV sugárzást. A napvitorla ár függ az alkalmazott technika bonyolultságától.

A kezdeti sűrű szövésű poliészter textileket a nagy teherbírású HDPDE monofil MESCH hálók, valamint az ACRIL és NANO szövetek kezdték kiszorítani. Több, mint 100-féle szín áll rendelkezésre.
A hálós szerkezetű napvitorla típusok közös jellemzője, hogy felszerelhetjük teljesen vízszintesen is. A napvitorla MESCH hálója érdekesen viselkedik. A háló 92% sűrűségű, ezért a heves eső alatt is csak pár százaléknyi víz, finom permetként észlelhető. Amikor több víz felgyűlik napvitorlán, a súly hatására a textil súlypontján megnyílnak az eddigi finom pórusok, és kb. 10-15 cm széles sugárban lefolyik a víz a napvitorláról. A víz lefolyása után a pórusok visszazárnak.

Népszerű napvitorla típusok és formák

Alakzatokat illetően a napvitorláinkra a három, négy, öt- és hatszög jellemző. A napvitorlát megálmodó megrendelőinknek bátran elszabadulhat a fantáziája, mert az alakzatokra vonatkozóan nem sok megkötés van, csupán néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani.

  • A napvitorla éleit alkotó belső szögei lehetőleg konvexek legyenek, kerüljük a konkáv szögeket.
  • A napvitorla legrövidebb és leghosszabb éle közötti hányados kettőnél ne legyen nagyobb.
  • A napvitorláink éle 6-8 százalékot nyúlik attól függően, hogy merre van a szövési szálirány.
  • A napvitorlák csúcsainál szükséges 30-35 cm részt hagyni a felfogató ponttól, mert a nyúlás kompenzálására jobb-balmenetes feszítőt kell elhelyezni.
  • A napvitorlák szögei közel egy síkban legyenek, de 10-15 foknyi eltérés az alapsíktól megengedett, sőt nagyon vagány alakzatokat érünk el az elcsúsztatott sarkok okán létrejött hiperbolikus térgörbék révén.

Napvitorla tervezése

3DA napvitorla választást cégünk egy 3D-s tervező szoftverrel készült látványtervvel segíti.
A szoftver a nap és évszakok változása szerinti árnyék mozgást is látványosan szemlélteti. A program segítségével a helyi adottságokat, valamint az ingatlan geológiai orientációját is figyelembe lehet venni.

Napvitorla 3D-s látványprogram

Több, mint 100-féle napvitorla színek közül választhat!